Ανιχνεύοντας τον covid-19 στα λύματα της Πάτρας! Ξεκινά η διαδικασία εντοπισμού του ιικού φορτίου

0
310

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν  δειγματοληψίες για την ανίχνευση του COVID-19 στα αστικά λύματα της Πάτρας. Οι μετρήσεις θα γίνονται, τουλάχιστον, τρεις φορές την εβδομάδα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και έχουν στόχο να αποτελέσουν ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους επιστήμονες και την Πολιτεία, παρακολούθησης της εξέλιξης του ιικού φορτίου στην πόλη.

Την καταγραφή και επεξεργασία των δειγμάτων έχει αναλάβει, το Εργαστήριο  Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών – σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ – το οποίο και έχει αναπτύξει, όπως πληροφορούνται οι «7Μ», ειδικό λογισμικό για την ανάλυση και απομόνωση του ιικού υλικού και υπολογισμού του αριθμού των κρουσμάτων.

Για το σκοπό αυτό, όπως μαθαίνουν οι «7Μ» την Παρασκευή υπήρξε συνάντηση του πρόεδρου της ΔΕΥΑΠ με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής καθηγητή Μιχάλη

Λεοτσινίδη, στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής του Εργαστηρίου Απόστολος Βανταράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η καταγραφή του ιικού φορτίου στα λύματα της Πάτρας, θα έχει βάθος χρόνου με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση της παρουσίας του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη αρμόδιων φορέων στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας 

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση και σε δομές που κρίνονται «ύποπτες» για την μετάδοση του ιού, όπως είναι τα γηροκομεία και τα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι μετρήσεις στα αστικά λύματα αντιμετωπίζονται διεθνώς ως ένα σημαντικό εργαλείο ανίχνευσης της σιωπηλής εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούνται στα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όχι ως υποκατάστατα των ατομικών τεστ, αλλά ως πυξίδα για τη διενέργειά τους ενώ παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του ιού

Νερό με το… βυτίο στην Περιβόλα

Με υδροφόρα της ΔΕΥΑΠ πήραν νερό οι κάτοικοι της Περιβόλας στην Πάτρα το βράδυ του Σαββάτου. Αιτία η άλλη μία απροειδοποίητη πολυήμερη διακοπή του νερού στην περιοχή, που δεν είναι η μοναδική. Τους τελευταίους μήνες και κυρίως τους καλοκαιρινούς, πολλά σπίτια στην Περιβόλα, μένουν κατά διαστήματα χωρίς νερό και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, το νερό κόβεται για κάποιες ημέρες και να λυθεί το πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες Πατρινούς της περιοχής, αναλαμβάνουν οι υδροφόρες της ΔΕΥΑΠ για να γεμίσουν τη δεξαμενή υδροδότησης.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει στις «7Μ», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας, εντοπίζεται στις κατοικίες που βρίσκονται πέριξ της δεξαμενής στην Περιβόλα και έχει να κάνει με την πίεση του νερού, η οποία δεν είναι δυνατή, εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς. Αυτό, σε συνδυασμό με τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης, οδηγεί στη διακοπή του νερού στην περιοχή.

Μάλιστα, οι διαρροές στο δίκτυο των σωλήνων ύδρευσης είναι συχνές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και αυτό να επηρεάζει την πίεση του νερού.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα δίκτυα ύδρευσης είναι αχαρτογράφητα, σε πολλές περιοχές εκτός του αστικού κέντρου της Πάτρας, κατά συνέπεια τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ όταν πάνε να διορθώσουν το πρόβλημα, το κάνουν  στα… ψαχτά.

Μια ακόμη παράμετρος του προβλήματος, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανικήτα, αποτελεί το γεγονός ότι το νερό είναι πλέον δυσεύρετο και αυτό διότι, οι βροχές τους προηγούμενους μήνες ήταν σπάνιες στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν οι ταμιευτήρες νερού.

Το όλο θέμα θα λυθεί οριστικά, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου της Πάτρας, ένα φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΥΑΠ που προχωρά.

Φάνης Βγενόπουλος

(εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Πηγή: dete.gr